Pretraga

Kontakt

Neznanog junaka 8
11040 Beograd, Srbija

 Telefon:    +(00) 381 11 3672 564
   2660 386
 Faks: +(00) 381 11 2666 980
   
 E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
  persijski@iran.rs
 
 Web: iran.rs
me.iran.rs
  mk.iran.rs

Online posetioci

izbori92 1U petak, 14. juna 2013. godine u Iranu će biti održani jedanaesti predsednički izbori, na kome će birači glasati za jednog od 6 predsedničkih kandidata. U slučaju da ni jedan kandidat ne osvoji više od 50% glasova u prvom krugu, drugi krug predsedničkih izbora biće održan 21. juna.

Paralelno sa predsedničkim izborima, 14. juna će biti održani i lokalni izbori na kojima će građani birati predsatavnike gradskih i opštinskih vlasti.

Osim u Iranu, iranski državljani koji žive ili rade u inostranstvu moći će da glasaju u diplomatskim predstavništvima I.R. Irana u zemljama u kojima se nalaze. U Beogradu, glasačko mesto će se nalaziti u Ambasadi I.R. Irana, ul. Ljutice Bogdana br. 40, i biće otvoreno od 8 do 18 časova.

 

GLAS NARODA JE MERA VLASTI

Poruka imama Homeinija iranskim građanima u Iranu i dijaspori:

izbori92 2Osnivač Islamske Republike Irana i vođa Islamske revolucije imam Homeini za života je u više navrata pozivao i ohrabrivao narod da svojim učešćem na izborima uzmu sopstvenu sudbinu u svoje ruke i doprinesu jačanju svoje otadžbine. Slede izvodi iz jedne od njegovih poruka:

"Učešće na izborima je naša dužnost prema Bogu, to je naša dužnost prema narodu, to je naš ljudski zadatak, naša obaveza koju je potrebno ispoštovati, i svi mi smo obavezni da učestvujemo na izborima.

Pravo svakog naroda je da odredi svoju sudbinu i da određivanje budućeg oblika i vrste vlasti bude u njegovim rukama.

S obzirom da je više od 90 odsto iranskog naroda muslimanske veroispovesti, prirodno je da državna vlast bude uspostavljena na osnovu islamskih principa i zakona.

Društvo sutrašnjice biće procenjitelj i kritičar današnjice, te je presudno da svi učestvuju u izboru vlasti.

Moć je u rukama naroda, svaki pojedinac ima autoritet, i svaka mudra osoba prihvata da sudbina svakog pojedinca mora biti u njegovim sopstvenim rukama.

Zakon nalaže a mudrost potvrđuje da je jedno od osnovnih ljudskih parava da sudbina svakog pojedinca mora biti u njegovim sopstvenim rukama. Samim tim i sudbina svakog naroda mora biti u njegovim rukama.

Naravno, vi ste slobodni da date svoj glas kako god želite i za koga god želite, samo nemojte biti ravnodušni prema sudbini svoje zemlje, prema islamu i prema narodu, nemojte biti ravnodušni prema svojoj otadžbini.

Svi mi, punoletni muškarci i žene, isto onako kako nam je obaveza da poštujemo verske obrede, obaveza nam je i da brinemo o svojoj sudbini.

Islamska vlast je u svojoj suštini demokratska vlast, što podrazumeva da sve verske manjine imaju potpunu slobodu i da svako može da izrazi svoje mišljenje. Islam ima odgovor na sve ideje, a islamska vlast na sva pitanja odgovara logikom.

Danas, učestvovati na predsedničkim izborima ne samo da je društvena obaveza, nego je i verska islamska dužnost i naša obaveza prema Allahu."

Poruka lidera Islamske Republike Irana ajatolaha Hameneija:

izbori92 3"Učešće na izborima pokazatelj je moćnog prisustva naroda u pokretima ka idealima, koje nesumnjivo sa sobom donosi i druge uspehe, pruža sigurnost državi, daje joj dostojanstvo i međunarodni ugled.

Islamska Republika ima svoj koren, a taj koren jeste narod. Okupljanje naroda oko ovog sistema donosi blagostanje i dostojanstvo kako za sistem, tako i za sam narod i za zemlju. Narod pomaže ovaj sistem da bude dostojanstven, a to dostojanstvo, sigurnost i bezbednost, pripadaju i narodu samom. Učešćem u vlasti narod sam omogućuje lakše rešavanje sopstvenih problema, i ovo je opšta formula uspeha islamske vlasti. Prema tome, na izborima koji su pred nama prisustvo naroda treba da bude masovno i strastveno."

 

Saopštenje Ambasade I.R. Irana u Beogradu povodom predsedničkih izbora:

izbori92 4 izbori92 5
izbori92 6 izbori92 7