Pretraga

Kontakt

Neznanog junaka 8
11040 Beograd, Srbija

 Telefon:    +(00) 381 11 3672 564
   2660 386
 Faks: +(00) 381 11 2666 980
   
 E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
  persijski@iran.rs
 
 Web: iran.rs
me.iran.rs
  mk.iran.rs

Online posetioci

khamenei name 93 01

 

U ime Boga Milostivog Samilosnog

Poslednji događaji u Francuskoj i njima slična dešavanja u nekim drugim zapadnim zemljama, nagnali su me da o njima govorim direktno vama. Obraćam se vama, omladino; ne zato što zanemarujem vaše majke i očeve, već zbog toga što budućnost vaše nacije i vaše zemlje vidim u vašim rukama, a i zato što osećaj traganja za istinom u vašim srcima nalazim vitalnijim i budnijim. Takođe, u ovom pismu se ne obraćam ni vašim političarima i državnim zvaničnicima, jer verujem da su oni svesno razdvojili put politike od staze iskrenosti i ispravnosti.

Moje reči upućene ovde vama govore o islamu i posebno o slici i licu islama koje se vama prikazuje. Od pre više od dve decenije, tačnije od raspada Sovjetskog saveza, učinjeno je mnogo napora da se ova velika religija prikaže kao zastrašujući neprijatelj. Izazivanje osećaja straha i gnušanja te instrumentalizacija tih osećanja, nažalost imaju dugu tradiciju u političkoj istoriji Zapada. Ovde se ne nameravam baviti raznovrsnim „strahovima" koji su do sada indukovani i usađeni narodima na Zapadu. I kraćim izlistavanjem novijih kritičkih studija o istoriji, sami ćete uvideti da savremene istoriografije prekorno govore o neiskrenim i pretvornim ponašanjima vlada Zapada prema drugim narodima i nacijama u svetu. Istorija Evrope i Amerike posramljena je robovlasništvom, pokunjena razdobljem imperijalizma i postiđena nepravdom nad „obojenima" i nehrišćanima. Vaši naučni istraživači i istoričari izražavaju duboku nelagodu i postiđenost svim krvoprolićima počinjenim u ime religije među katolicima i protestantima ili u ime nacije i narodnosti u Prvom i Drugom svetskom ratu.

To samo po sebi zaslužuje pohvalu i navodeći mali deo s tog dugačkog spiska ne želim koriti istoriju, već želim da vi upitate svoje intelektualce: zašto se javna savest na Zapadu uvek mora buditi i dolaziti k sebi s višedecenijskim, a nekada i viševekovnim kašnjenjem? Zašto se revizija kolektivne svesti mora odnositi na daleku prošlost, a ne i na aktuelna pitanja? Zašto se sprečava oblikovanje javne svesti o tako važnom pitanju kakvo je pitanje načina suočavanja s islamskom misli i kulturom?

Vi dobro znate da zajednički podtekst svih onih nepravednih i profiterskih instrumentalizacija osećanja čine nipodaštavanje, izazivanje gnušanja i fobije. Sad od vas tražim da se zapitate zašto je stara politika širenja straha i mržnje ovoga puta nezapamćenim intenzitetom usmerena prema islamu i muslimanima? Zašto strukture moći u današnjem svetu žele da se islamska misao nađe na margini i u stanju pasivnosti? Koja to značenja i vrednosti u islamu ometaju plan velikih sila i koji se to interesi zadovoljavaju u senci građenja pogrešne slike o islamu? Dakle, moj prvi zahtev vama jeste da propitujete i istražujete o motivima tog rasprostranjenog ocrnjivanja islama.

Moj drugi zahtev je da na poplavu predrasuda i negativne propagande reagujete tako što ćete nastojati ovu religiju upoznati direktno i bez posrednika. Zdrava logika nalaže da bar saznate šta je to čime vas plaše i od čega to trebate bežati. Ja ne insistiram da prihvatite moje razumevanje ili bilo koju drugu intepretaciju islama, već kažem da ne dozvolite da vam ovaj dinamični realitet (islam) koji utiče na današnji svet predstavljaju sa zadnjim namerama i nečistim ciljevima. Ne dozvolite da vam, pretvorno i licemerno, teroriste koje sami angažuju predstave kao predstavnike islama. Upoznajte islam kroz autentične izvore, kroz izvore prvog reda. Upoznajte se s islamom kroz Kur'an i život njegovoga časnog Verovesnika (mir i blagoslov Božiji neka su nad njim i njegovom porodicom). Hteo bih vas upitati: jeste li ikada do sada uopšte posegnuli za Kur'anom kao knjigom muslimana? Jeste li proučili išta od nauka Verovesnika islama (mir i blagoslov Božiji neka su nad njim i njegovom porodicom., njegovih humanih i etičkih učenja? Jeste li ikada do sada primili poruku o islamu iz nekog drugog izvora, osim medija? Jeste li se ikada zapitali kako i na temelju kojih vrednosti je taj islam kroz nekoliko kontinuiranih vekova odnegovao najveću intelektualnu i naučnu civilizaciju i odgojio najbolje mislioce i naučnike?

Tražim od vas da ne dozvolite da opscenim i blesavim maskama između vas i stvarnosti naprave emocionalnu branu i tako vam oduzmu sposobnost objektivnog rasuđivanja. Danas kad su sredstva komunikacije srušila geografske granice, ne dozvolite da vas izoluju veštačkim, mentalnim granicama. Iako nijedan pojedinac nije u stanju popuniti načinjene praznine, ipak svako od vas, s namerom da osvetli stvarnost sebi i svojoj okolini, može napraviti most nad tim prazninama, most sazdan od mišljenja i poštenja. Koliko god ovo unapred isplanirano sučeljavanje vas, mladih ljudi, sa islamom, bilo neprijatno, ono ipak može u vašem znatiželjnom tragalačkom umu proizvesti nova pitanja. Nastojanja na tragu iznalaženja odgovora na ta pitanja otvaraju pred vama vrednu priliku za otkrivanje novih istina. Zato, ne propustite tu priliku za ispravno razumevanje i percepciju islama, bez ikakvih predrasuda, kako bi, zahvaljujući vašem odgovornom odnosu prema istini, buduće generacije ovu etapu istorije odnosa Zapada prema islamu pisale s manje nelagode i s mirnijom savesti.

Sejid Ali Hamenei

21.01.2015.


Poruku na persijskom i drugim jezicima možete pročitati na sledećoj adresi:

http://farsi.khamenei.ir/message-content?id=28731