Pretraga

Kontakt

Neznanog junaka 8
11040 Beograd, Srbija

 Telefon:    +(00) 381 11 3672 564
   2660 386
 Faks: +(00) 381 11 2666 980
   
 E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
  persijski@iran.rs
 
 Web: iran.rs
me.iran.rs
  mk.iran.rs

Online posetioci

rahbar noruz 95 01Ajatolah Sejed Ali Hamenei, lider Islamske revolucije u poruci povodom nastupanja Nouruza 1395. hidžretske solarne godine, uputio je čestitku svim Irancima širom sveta, nazvavši dolazeću godinu „ekonomije otpora, delovanja i akcije."

Prenosimo poruku ajatolaha Hameneija u celosti:

U ime Alaha, Milosnog, Samilosnog
O Ti koji usmeravaš srca i poglede,
O Ti koji planiraš noći i dane,
O Ti koji menjaš stanja i prilike,
Učini naše stanje najboljim mogućim.

Božiji pozdrav vrloj i čestitoj Fatimi al-Marzieh, kćeri Poslanikovoj (s.a.v.s). I Božiji pozdrav Alahovom uvaženom Izaslaniku, da se naše duše za Njega žrtvuju i da nam se voljom Alahovom što pre ponovo ukaže.

Upućujem srdačne čestitke dragim porodicama šehida, dragim ratnim vojnim invalidima, Irancima svugde u svetu. Neka je takođe blagoslovljen ovaj blagdan našim dragim gostima.

Posebne čestitke upućujem porodicama naših dragih šehida, ratnih vojnih invalida, njihovim cenjenim porodicama i svim požrtvovanicima. Moje misli su sa našim čestitim šehidima i našem čestitom Imamu.

Godina koja je počela, 1395. godina je i na početku i na kraju blagoslovljena imenom hazreti Zahre, (s.a.). Početak ove godine kompatibilan je njenom plemenitom rođenju, a takođe i sa poslednjim mesecima ove godine. Stoga, nadam se da će, ako Bog da, 1395. godina blagoslovom hazreti Zahre (s.a.), biti blagoslovljena godina za iranski narod koji će se okoristiti i izvući pouku njenim duhovnim vrlinama i njenim smernicama i načinu njenog plemenitog života.

Godina koja je iza nas, 1394. godina je poput svih drugih godina ispunjena gorčinom i slatkoćom, usponima i padovima, a to je prirodni tok. Od gorčine na nemilom događaju na Mini do mirnih mimohoda 22. bahmana (godišnjica obeležavanja pobede Islamske revolucije) i parlamentarnih izbora. Od potpisivanja zajedničkog akcionog plana u nuklearnim pregovorima (BARDŽAM) koji je kreirao nade do zabrinutosti koje idu s njim.

Sve to su bili događaji koji su obeležili godinu, i sve godine su takve. Godine, dani čovekovog života, uključujući mogućnosti, i uključujući mogućnosti nad pretnjama, naše umeće treba biti takvo da koristimo prilike, te da pretnje pretvorimo u šanse.

Pred nama je 1395. hidžretska solarna godina. U ovoj godini kao i uvek postoje prilike i pretnje, svi moraju da ulažu napore kako bismo mogli prilike u godini u pravom smislu te reči, iskoristiti, te našu zemlju od početka do kraja godine učiniti takvom da se osete razlike.

Postoje nade u 1395. godinu. Čovek kada pogleda na celokupnu situaciju, uočava nade za čiju realizaciju se treba potruditi, mora se raditi danonoćno, mora se neprestano zalagati.

Glavna stvar je u tome da iranski narod mora biti u stanju na takav način raditi da se učini neranjivim u odnosu na neprijateljske pretnje i njihova neprijateljska spletkarenja. Moramo raditi tako da naspram neprijateljskih pretnji budemo imuni, te da ranjivost svedemo na nultu tačku.

Prema mojim prognozama, pitanje ekonomije je u vrhu prioriteta, odnosno među pitanjima od prioritetnog značaja. Kada čovek posmatra, pitanje ekonomije je hitnije i urgentnije od svih ostalih. Ako, s Božijom pomoći, uspemo, i vlada i narod i različiti zvaničnici, uspeju napraviti ispravan i dobar posao po pitanju ekonomije, postoji nada da će i drugi izazovi, poput socijalnih, moralnih i kulturnih, svi oni biti uticajni.

Po pitanju ekonomije i ono što je u pogledu toga bitno i načelno, jeste pitanje domaće proizvodnje, kreiranja radnih mesta i otklanjanje nezaposlenosti. Pitanje ekonomskog razvoja i otpor ekonomskom padu. Ova pitanja se odnose na narod. To su pitanja koja narod oseća i koja potražuje. Sami zvaničnici također u svojim statističkim podacima, u svojim obraćanjima treba da pokažu da su ovi narodni zahtevi i htenja na mestu i u njihovom fokusu.

Ako želimo rešiti problem ekonomskog pada, ako želimo rešiti problem nezaposlenosti, ako želimo obuzdati rast cena, lek za sve to je sažet u korpusu ekonomije otpora i otpornoj ekonomiji. Ekonomija otpora se odnosi na sve njih. Ekonomijom otpora se može ući na megdan borbe protiv nezaposlenosti, može se ući u rat protiv ekonomskog pada, može se obuzdati rast cena, može se stati naspram neprijateljskih pretnji, mogu se kreirati mnoge šanse za državu i koristiti novonastale prilike. Uslov za ekonomiju otpora je u predanom radu i naporima.

Izveštaj koji mi je prezentovan od strane vladinih službenika, pokazuje da je urađen širok spektar poslova, međutim ovi poslovi su preliminarni, poslovi u domenu različitih sektora, organa i aparata, i sve to su preliminarni poslovi, a ono što je potrebno jeste kontinuitet u smislu praktičnog delovanja u domenu poslovnog proizvoda na usluzi narodu. To je ono što je obaveza, i na što ću, ako Bog da, ukazati u elaboraciji govora našem dragom narodu.

Stoga, ono što sam kao moto za tekuću 1395. h.s.g. odabrao jeste ''Ekonomija otpora, delovanje i akcija.'' Ovaj put i ispravna trasa su jasni, vode prema onome što nam je potrebno.

Dakako, nemamo očekivanje da ovo delovanje i akcija reše sve probleme i izazove u jednoj godini. Ali, siguran sam da, ako budemo delovali po programu i na ispravan način, na kraju godine svedočićemo tragovima i znacima našeg napora.

Upućujem zahvalnost svima onima koji na ovom putu ulažu napore i zalaganje. Još jednom upućujem pozdrave i čestitke dragom iranskom narodu, i upućujem Božiji pozdrav hazreti Muhamedu (s.a.v.s.), njegovoj časnoj i plemenitoj porodici i ostalim muslimanskim velikanima.

Božiji pozdrav svima vama, i neka vas Alahova milost i berićet obaspe.
Sejed Ali Hamenei