Pretraga

Kontakt

Neznanog junaka 8
11040 Beograd, Srbija

 Telefon:    +(00) 381 11 3672 564
   2660 386
 Faks: +(00) 381 11 2666 980
   
 E-mail: info@iran.rs
  nur@iran.rs
  persijski@iran.rs
 
 Web: iran.rs
me.iran.rs
  mk.iran.rs

Online posetioci

sajam cg 2015 00

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja svečano je otvoren u utorak 2. maja u garažnom delu tržnog centra Delta City. Sajam je otvorila dobitnica NIN-ove nagrade za roman godine "Arzamas", Ivana Dimić i tom prilikom istakla važnost održavanja jedne ovakve manifestacije ne samo za Crnu Goru već i za region i šire.

"Nadam se da knjige nikada neće nestati, jer je proces čitanja nužan za svakoga", kazala je ona.

"Dvanaesti Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja je projekat koji se može pohvaliti kontinuitetom i sve većim brojem posjetilaca", kazala je direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Mubera Kurpejović.

"Posebno bih istakla značaj ovogodišnjeg sajma jer je objedinio knjige, obrazovanje i ponudu za zaposlenje. Naši budući učenici biće u prilici, imajući u vidu značaj karijerne orijentacije, da se upoznaju sa ponudom naših srednjih škola", kazala je ona.

Direktor izdavačke kuće Nova knjiga Predrag Uljarević istakao je da se godine u izdavaštvu mere po sajmovima knjiga ali, kako je kazao, sajmovi knjiga ipak postoje zbog čitalaca.

"Tek kada jedan sajam privuče toliko čitalaca različitih generacija, navika, očekivanja i interesovanja, on je ispunio razloge svoga postojanja. Vjerujem da će 12. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja biti uzbudljivo mesto otkrića novih knjiga, ali i novog susreta s knjigama koje su nam u nekom trenutku značile mnogo ili su nas čak menjale. Verujem da će svako od nas, i mnogi koji će nam se pridružiti u narednim danima 12. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, pronaći barem po jednu takvu knjigu u kojoj će uživati, s kojom će provoditi ispunjeno vreme, koja će ga podstaći na nova čitanja i istraživanja, na nove susrete i razgovore. Organizujući 12. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja zajedno sa Ministarstvom prosvete, i uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva kulture, očekujemo da će Sajam biti velika promocija izdavaštva i obrazovanja, i da će na njemu pisci i čitaoci, izdavači i bibliotekari, mediji i kulturne i obrazovne institucije prepoznati svoj otvoreni prostor istinskih mogućnosti", kazao je on.

Zemlja-gost 12. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga je Rumunija, a kako je najavio ambasador te zemlje u Crnoj Gori Ferdinand Nagy, posetiocima će, između ostalog predstaviti i zanimljivu izložbu tradicionalne nošnje. Ambasada Rumunije u Crnoj Gori u saradnji sa Nacionalnim muzejem – selo Dimitrije Gušti u Bukureštu nudi crnogorskoj publici snažan pogled na lepotu i bogatstvo rumunskih sela.

Pored zemlje počasnog gosta na ovogodišnjem sajmu knjiga učestvuju i drugi strani izlagači, a jedan od njih je i Kulturni centar I.R. Iran iz Beograda, čije je prisustvo na ovoj manifestaciji već postalo tradicionalno.

Pored brojnih starih i novih izdanja, posetioci iranskog štanda imaju priliku da vide i prigodnu postavku iranskih ručnih radova, da pogledaju odabrane video zapise o Iranu, kao i da poslušaju kompozicije iranske tradicionalne muzike.

Ulaznica za sajam i ove godine simbolično košta jedan euro. Sajam će biti otvoren do 9. maja, a radno vreme je od 10:30h – 21:30h.

 

 
12 sajam knjiga_CG_96_02
12 sajam knjiga_CG_96_03
12 sajam knjiga_CG_96_04
12 sajam knjiga_CG_96_05
12 sajam knjiga_CG_96_06
12 sajam knjiga_CG_96_07
12 sajam knjiga_CG_96_08
12 sajam knjiga_CG_96_09
12 sajam knjiga_CG_96_10
12 sajam knjiga_CG_96_11
01/10 
start stop bwd fwd